Yoga

 

Yoga är ett av världens äldsta system för hälsa och utveckling och används idag som friskvård i stora delar av världen. En betydelse av ordet yoga är att förena kropp, själ och sinne. Yoga betyder också att "stilla sinnets växlingar".  Yogans syfte är att stärka hälsan på alla plan. Yoga passar alla oavsett ålder eller träningsbakgrund, då positionerna kan anpassas efter varje person eftersom vi alla har olika förutsättningar. Yogan förbättrar bland annat muskulär styrka, smidighet och balans. I den lugnare meditiva yinyogan slappnar vi av i musklerna för att öppna upp i bindväven( fashian) Yogan hjälper dig i ditt vardagliga liv att bli mer fokuserad och närvarande i dina handlingar.  Det finns många olika yogaskolor och -former men alla leder till samma mål, att stilla sinnet för att nå självinsikt.  Man skulle kunna se yogan som ett stort träd med många grenar där varje gren representerar en unik form av yoga. Jag jobbar med de flesta yogaformer men med fokus på hathayoga och yinyoga.

HATHA YOGA (kraftens yoga) är den vanligaste och är efter tantrayogan den äldsta formen när det gäller att koppla in även den fysiska kroppen, och det var så sent som slutet av 1000-talet. Det är svårt att säga något om yogans ursprung då de har vecklat ut sig under årtusenden och influerats från många olika traditioner och förgrenats i ännu fler.Yogans historia kommer från Indien och arkeologiska fynd har gjorts i Indusdalen, nuvarande Pakistan och norra Indien. Fynden tros vara från ca 2500 f.v.t och det är sigiller på teracotta som fortfarande inte kan läsas. Det påstås att det är yogaställningar. Annars har själva namnet yoga tillkommit som så sent som 400-talet vår tid. Tidigare var det att man utförde något fast namnet yoga inte fanns.

Inom själva hathayogan finns också många olika skolor, men gemenskapen är fem punkter: djupavslappning, meditation, andningsövningar ,kroppspositioner(asanas) och positivt tänkande. Fokus ligger på den fysiska kroppen som i yogarörelserna  stretchas, balanseras, renas och stärks. Andningsfokuseringen ökar medvetenheten och närvaron, ett sätt att komma närmare och lära känna sig själv. Många upplever att regelbunden träning leder till förbättrad kroppshållning, smidighet och styrka.

YINYOGA  är en återhämtande och terapeutisk yogastil som handlar om att ge sig hän och släppa taget för att stilla kropp och sinne. Det är en motvikt till yangbaserade,mer fysiskt krävande yogaformer. Genom att balansera yin = vila, och yang=aktivitet, så ökar vårt välbefinnande på alla plan. Bindväven stretchas runt muskler,skelett, leder och ligament. När bindväven släpper kan leden böja sig lättare. Yinyoga är mycket närvaroträning, och är kopplad till TKM, Traditionell kinesisk medicin, där vi även jobbar med de fem elementen och energikanalerna i kroppen. Ett bra komplement till fysisk dynamisk flödande yoga eller annan fysisk träning.

SOUNDYOGA är en lugn meditativ och stilla yoga där vi håller positionera minst 3 minuter  som yinyoga) men  blandar med enkla mjuka dynamiska rörelser. Här möts yoga och ljud som är två fantastiska redskap för att skapa välmående för kropp, själ och sinne . Soundet hjälper oss att se livet bortanför de glasögon vi tittar ut igenom och det höjer också effekten vibrationsmässigt i varje yoga position.  Vi tonar in och ut med olika mantran som är relaterade till klassens syfte. Alla ljud och tankar är vibrationer som påverkar vår kropp och vår hjärna . Klassen avrundas med en lång vila med sound från bla klangskålar, kristallskålar, gong, kalimba, koshi, gitarr.

 
 
 

 

 

 

EVITAS YOGA I MÄLARHÖJDEN HÖSTEN 2022

 

HÖSTENS TEMA ÄR COMPASSION

 

SÖNDAGAR kl 17.00 Evitas Flödande hathayoga

Start 28 augusti, 15 ggr.

Du landar först på yogamattan och vi tonar in med ett mantra för att göra ditt sinne friare och få en mjukare attityd både inåt och utåt. Sedan börjar vi röra oss mjukt och inkännande för att sedan succesivt öka intensiteten med större flödande utmanande rörelser. Sedan kommer ett sittande lugnare yoga flöde som sedan avrundas med skön vila - en kortare klangresa med sound från klangskålar kristallskålar gong och andra instrument.

Lite information om gongen:

Gongen är ett av våra äldsta instrument som har rötter från bronsåldern. Den har haft olika syften som att få odlingarna att växa bättre till att läka människors psykiska obalanser. Den vibrerar med 72 000 olika frekvenser och fungerar som en stämgaffel som sägs skapa balans och frigöra mentala emotionella och fysiska blockeringar. Vibrationerna från gongen tar sig in i din kropp och påverkar dig på cellnivå från beta-vågor som är vakenhet till alfa-vågor som är lugnet och stillheten. På det viset hjälper gongen dig att släppa tankar och vara mer i stunden, i nuet, stunden innan nuet.  Upplevelsen är unik för varje människa och varje tillfälle.

Vi tonar in och avrundar varje klass med ett mantra.

Lite information om mantra:

Utdrag från en vetenskaplig artikel.  Mantra liksom alla ljud är tankar och vibrationer som påverkar vår kropp och vår hjärna. Dessa vibrationer fortleds sedan till hjänans olika delar och anses kunna påverka såväl hypofys/hypothalamussystemet som smärtkommunikationsbanor från thalamus till cortex ( storhjärnan).

 

 

TISDAGAR Kl 19.00 SoundYoga 

Start 30 augusti 15 ggr.

Här möts yoga och ljud som är två fantastiska redskap för att skapa välmående för kropp, själ och sinne. Lugn meditativ och stilla yoga där vi håller positionera minst 3 minuter (yinyoga)  blandat med enkla mjuka dynamiska rörelser. Soundet hjälper oss att se livet bortanför de glasögon vi tittar ut igenom och det höjer också effekten vibrationsmässigt i varje yoga position.  Vi tonar in och ut med olika mantran som är relaterade till klassens syfte. Alla ljud och tankar är vibrationer som påverkar vår kropp och vår hjärna . Klassen avrundas med en lång vila med sound från bla klangskålar, kristallskålar, gong, kalimba, koshi, trummor och kan hända jag vågar ta fram gitarren. 

 

Några exempel på syften i de olika SoundYoga klasserna:

1. En mjuk och smidig kropp

2. Flöde mellan himmel och jord

3. Stillhet och Närvaro

4. Öppna ditt hjärta

5 .Kraft och styrka

6. Njur och urinblåsemeridianerna

7. Befria halsen

8 .De fem elementen

9. Kraft Styrka och Ljus

10. Energi och återhämtning

11. Grundad i - Jag är -

12. Rörelse Förändring och Flöde

 

 Sedan 20 juni 2021 är jag certifierad SoundYogalärare som är en 150 timmars ettårig utbildning.  SoundYogan är grundligt utarbetad av min lärare Karin Gibson.

 

 Terminsavgift för en klass i veckan: 2690:- 

Två eller samtliga klasser i veckan: 2990:- 

Drop in: 200 :-  ( swish 073 999 18 96) eller kontant på plats)
klippkort 10 ggr 1800:- ( gäller 1 terminer då har du tillgång till 45 klasser)
Ungdomar och studerande halva priset.
Börjar du senare på terminen drar vi av för de gånger du har missat. Kontakta mig för pris.
 
 
Early bird rabatt på terminsavgiften hösten 2022
 
Betalar du innan 10 juni i får du 400:- i rabatt, dvs 2290.- 
Betalar du innan 30 juni får du 200:- i rabatt dvs 2490:-
 
Önskar du gå 2-3 klasser i veckan  är terminsavgiften: 2990:-
med samma earlybird rabatter.
Betalar du innan 30 juni har du ett kort med alla 3 klasser i veckan för 2590:-( 400:- i earlybird rabatt)  dvs 57:- per klass.
 

Timego friskvård

bg: 5067-2492

Swish: 073 999 18 96

Be om kvitto om du behöver för ditt friskvårdsbidrag.

Anmälan görs genom att maila: Evita@timego.se

Medtag egen yogamatta.

Varmt välkommen!

 

VILLA FRIDHEM

Bellmanskällevägen 18/Mälarhöjdsvägen 2

Ingång från bakgården 1 trappa ned.

 

Du kan även boka yogacoaching: Evita@timego.se

p.s klicka på yogaträdet i fotoalbumet snett upp till höger!

Klicka för större bild